Yohoho ja autoriõiguste reform

 

Autoriõigus kaitseb autori intellektuaalset omandit ja tema õigust oma teosega raha teenida. See omakorda motiveerib autoreid ja ettevõtet looma uusi teoseid, teades, et nende õigused on ainuõigused ja nad saavad sellest tulu saada.

Kuid praegu kehtib autoriõigus Euroopa Liidu riikides, Ameerikas ja paljudes teistes riikides liiga kaua - kogu teose looja elu + 70 aastat. The Case for Copyright Reform autoritele tundub see autoriõiguse ebamõistlik ja nad pakuvad väljakujunenud süsteemi muudatusi. Reformi peamised muudatused on suunatud anda tavalistele inimestele võimalus kasutada teoseid mitteärilistel eesmärkidel ja anda autoritele võimalus kasutada teiste autorite tooteid oma töös. Samal ajal jättes ettevõttedele ja autoridele võimalus teenida raha.

Paljud ettevõtted kasutavad autoriõigusi, et saada kasu üle 70 aasta tagasi loodud teostest. Näiteks on MickeyMouse olnud Disney omand alates 1928. aastast ja on selle loomisest alates loojatele toonud mitu miljardit dollarit ning MickeyMouse pole ühiskonna varaks saanud, hoolimata sellest, et tema autori surmast on möödas üle 50 aasta. See takistab sõltumatutel autoritel MickeyMouse'i ja teiste Disney tegelaste kuvandil põhinevate teoste loomist. Üldiselt takistavad sellised piirangud minu arvates uute loomeprojektide väljatöötamist ja loomist.

Autoriõiguse tähtaja lühendamine 20 aastale alates avaldamise kuupäevast tundub mõistlikum, enamikul juhtudel piisab 20 aastast, et sisuloomesse tehtud investeering oleks juba ära tasunud ja kasumit teeninud. Samal ajal muutub toode pärast 20 aasta lõppu üldkasutatavaks, mis võimaldab teistel autoritel ja tavalistel inimestel seda kasutada.

The Pirate Party märgib ka, et nüüd ei piira autoriõigus mitte ainult immateriaalsete väärtuste ärilist kasutamist, vaid mõjutab tugevalt ka tavaliste inimeste sisu kasutamist mitteärilistel eesmärkidel, mis vähendab üldist loovust ja rikub inimeste teave õigust.

Olen nõus Piraadipartei ettepanekutega ja usun, et autoriõiguse seaduste pehmendamine annab tööstusele hoogu juurde. Hea näide on tasuta ja avatud lähtekoodiga tarkvara, mis areneb palju kiiremini ja pakub vabatahtlike panusega paremaid lahendusi. Maailm vajab autoriõiguste reform.



Kasutatud allikad:

http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arvuti turvalisus. Suurim nõrkus on ...

Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?

Google tarkvara arendus- ja ärimudelii lühianalüüs