Netikett ja tema rikkujad

 Inimesed elavad ühiskonnas ja ühiskonnas kehtivad inimestevahelise suhtlemise reeglid, mida sageli nimetatakse etiketiks.

Tegelikus elus on see enamuse jaoks harjumuspäraseks muutunud ja isegi tsiviliseerimata inimesed on sunnitud neid reegleid järgima, sest ebaviisakate sõnade eest võid nina peale saada, noh, muidu me lihtsalt ei suhtle nendega.


Kuid kui asi puudutab Internetti, on mõne inimese suhtlusstiil läheb kaugemale kui on lubatud. Need inimesed tunnevad oma karistamatust ja naudivad seda ning selliseid inimesi nimetatakse tavaliselt Trollideks.

Pealegi on nüüd terve Trollide tehas, mida hoolimatute organisatsioonide poolt poliitikas aktiivselt kasutatakse. Trolli tehased on terved inimrühmad, kellele tellitakse raha erinevatel eesmärkidel.

Näiteks süüdata etnilisi tülisid, kirjutada suur hulk negatiivseid kommentaare poliitilise opositsiooni bloogile või panna dislaikisid sotsiaalvõrgustike ebasoovitavasse postitusse. Iga internetikasutaja võib olla nende propaganda ja provokatsioonide sihtmärk.

Praegu pole see tegevus peaaegu seadusega reguleeritud. Pealegi kasutavad seda mõne riigi valitsused aktiivselt. Näiteks Venemaal, Hiinas, Poolas ja paljudes teistes riikides, kus parempoolsed või autoritaarsed valitsused kasutavad neid riiklikule Interneti-propagandale.


Minu arvates on sellised poliitilise võitluse läbiviimise meetodid täiesti ebamoraalsed ja ületavad kindlasti kõiki Netiketi reegleid. Kuid nad saavad puudutada kõiki, eriti inimesi, kes pole selle nähtusega tuttavad. Enne mõne kommentaari tõsiselt võtmist veenduge, et need oleks kirjutanud reaalne inimene, mitte sellise tehase töötaja.




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arvuti turvalisus. Suurim nõrkus on ...

Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?

Google tarkvara arendus- ja ärimudelii lühianalüüs