Eesti infoühiskonna arengukavast 2020 üht kõige enam ja üht kõige vähem realiseerunud visioonipunkti

 



Eesti positsioneerib ennast IT-riigina ja areneb selles vallas usinalt. Meile pakuti Eesti it-sektori arendamise kava aastani 2020. Täna tahan seda analüüsida ja rääkida teile minu arvates kõige paremini rakendatud ja kõige mahajäänud punktist IT-sektori arengukava punktist Eestis.

Eesti it-sektori enim arenenud punkt:

Minu jaoks on Eesti suurim saavutus IT-sektoris täna elektrooniliste sotsiaalteenuste arendamine. Tänapäeval saavad inimesed Interneti ja valitsusportaalide abil säästa end sadu tunde aastas, võrreldes paljude teiste riikide elanikega, kus inimesed on sunnitud veetma selle aja läbides 9 bürokraatliku põrgu ringi. Järjekorrad, hilinemised jne. Seetõttu jõuavad need teenused Eestis ka suurema hulga inimesteni, teavet teatud dokumentide esitamise kohta on lihtne leida ja nüüd pole vaja minna dokumente allkirjastama - saadaval on elektrooniline allkiri. 


Eesti it-sektori kõige mahajäävam punkt:


Mulle tundub, et Eesti arengu kõige mahajäänum koht IT-valdkonnas on haridussüsteemi digitaliseerimine ja isikupärastamine. Covid-19 ja isolatsiooniga seotud hiljutised sündmused näitasid, et haridussüsteem, eriti koolisüsteem, polnud selleks valmis. Paljud õpetajad ei tundnud kaugõppe süsteeme ja tavasid, mis sundis õppima liikvel olles. Samuti langesid keskmiselt õpilaste hinded ja teadmised. Minu arvates ei tähenda digitaalne isikupärastatud haridus mitte ainult selliste programmide kasutamist nagu Zoom, sest sellest ei piisa, et jätkata tõhusat haridustööd eemalt. See nõuab ka õpetajate oskusi ja võimeid - õpilaste kaasamine kaugõppesse. See mõjutas ka ülikooliharidust, kus paljude erialade üliõpilased ei saanud õpetajalt õigeaegset teavet ja tagasisidet ning õpetaja polnud sageli kaugõppe tegelikkuseks valmis.


Üldiselt usun, et Eesti tervikuna on püstitatud ülesannetega hästi hakkama saanud ja seda nimetatakse õigustatult digitaalseks riigiks


Kasutatud allikad:

https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arvuti turvalisus. Suurim nõrkus on ...

Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?

Google tarkvara arendus- ja ärimudelii lühianalüüs